نسبت مبادله چیست؟
05 بهمن 1401
دقیقه
نسبت مبادله طی ادغام یا تملیک تعیین میکند که شرکت خریدار به ازای هر سهم خود چند سهم از سهام شرکت هدف به دست میآورد.
نسبت مبادله طی ادغام یا تملیک تعیین میکند که شرکت خریدار به ازای هر سهم خود چند سهم از سهام شرکت هدف به دست میآورد. ادغام دو شرکت با هم یا خرید یک شرکت توسط شرکتی دیگر لزوماً به معنای خرید نقدی و مستقیم سهام شرکت هدف نیست، بلکه ممکن است شامل مبادله سهام بر اساس یک نرخ مبادله باشد که اصطلاحاً نسبت سوآپ یا نسبت مبادله نامیده میشود.
نکات کلیدی
- نسبت مبادله طی ادغام یا تملیک تعیین میکند که شرکت خریدار به ازای هر سهمش چند سهم از سهام شرکت هدف به دست میآورد.
- نسبت مبادله بر اساس معیارهای مختلف مالی یا استراتژیک مانند سطح بدهی، سود سهام پرداختی، سود هر سهم و سود کل تعیین میشود.
- نسبت مبادله تضمین میکند که ادغام روی سهامداران تاثیر منفی نمیگذارد و ارزش سهامشان حفظ میشود.
- از نسبت مبادله میتوان در مبادله بدهی یا حقوق صاحبان سهام نیز استفاده کرد.
توضیح نسبت مبادله
نسبت مبادله تعیین میکند که سهامداران شرکت هدف چند سهم از سهام شرکت خریدار به ازای هر سهمشان در شرکت هدف دریافت خواهند کرد. برای مثال، اگر شرکت خریدار نسبت مبادله 1:2 را پیشنهاد کند، یعنی به ازای هر سهم شرکت هدف دو سهم از سهام خودش را ارائه خواهد کرد.
تعداد سهام سهامداران شرکت هدف بیشتر خواهد شد، اما سهام جدید آنها مربوط به شرکت خریدار است و قیمت آن نیز متفاوت است. سهام شرکت هدف ممکن است به طور کلی ابطال شود.
شرکتها معیارهای مالی و استراتژیک مختلفی مانند ارزش دفتری، سود هر سهم (EPS)، حاشیه سود، سود سهام و سطوح بدهی را برای یافتن نسبت مبادله مناسب تجزیهوتحلیل میکنند. رشد هر واحد تجاری و دلایل ادغام یا خرید نیز بر نسبت مبادله موثر هستند. نسبت مبادله معیاری مالی است که صرفاً بر اساس تحلیل مالی، مذاکرات و سایر ملاحظات استراتژیک محاسبه نمیشود.
قیمتهای فعلی سهام شرکتهای هدف و خریدار، همچنین، وضعیت مالی آنها مقایسه میشوند و سپس تعداد سهامی که سهامداران شرکت هدف به ازای هر سهمشان از شرکت خریدار دریافت میکنند یا همان نسبت مبادله تعیین میشود.
نسبتهای مبادله به این دلیل مهم هستند که عدم زیان مالی سهامداران دو شرکت و حفظ ارزش مالی سهام قبلیشان را تضمین میکنند بهطوریکه میتوانیم امیدوار باشیم ارزش این سهام بهواسطه همافزایی دو شرکت ادغامشده در آینده بیشتر نیز خواهد شد.
ملاحظات خاص نسبت مبادله
از مفهوم نسبت مبادله میتوان در مبادله بدهی یا حقوق صاحبان سهام نیز استفاده کرد. در مبادله بدهی یا حقوق صاحبان سهام، یک شرکت از سرمایهگذاران میخواهد اوراق قرضه صادرشده توسط شرکت هدف را با سهام شرکت خریدار مبادله کنند. فرآیندی مشابهی اعمال میشود و فرض بر مشخص بودن نسبت مبادله است. نسبت مبادله در این مورد مشخص میکند که دارندگان اوراق قرضه شرکت هدف به ازای هر ورق چند سهم از سهام شرکت خریدار دریافت خواهند کرد.
برای مطالعه سایر مقالات دربارهی ادغام و تملیک به صفحه همه چیز دربارهی ادغام و تملیک مراجعه نمایید.