ادغام جمعی چیست؟
09 فروردین 1402
دقیقه
ادغام جمعی زمانی است که یک سرمایهگذار مانند شرکتی سهامی خاص شرکتهایی را در بازاری مشابه بخرد و با هم ادغام کند. ادغامهای جمعی چندین شرکت کوچک را در نهادی بزرگتر ترکیب میکنند تا موقعیت بهتری از نظر صرفهجوییهای حاصل از مقیاس داشته باشند.
ادغام جمعی زمانی است که یک سرمایهگذار مانند شرکتی سهامی خاص شرکتهایی را در بازاری مشابه بخرد و با هم ادغام کند.
ادغام جمعی چیست؟
ادغام جمعی زمانی است که یک سرمایهگذار مانند شرکتی سهامی خاص شرکتهایی را در بازاری مشابه بخرد و با هم ادغام کند. ادغامهای جمعی چندین شرکت کوچک را در نهادی بزرگتر ترکیب میکنند تا موقعیت بهتری از نظر صرفهجوییهای حاصل از مقیاس داشته باشند. شرکتهای سهامی خاص از ادغام جمعی برای منطقی کردن رقابت در بازارهای مختلط یا پراکنده و ترکیب شرکتهای مکمل در کسب وکاری با مجموعه کاملی از خدمات استفاده میکنند. برای مثال، شرکت اکتشاف نفت را میتوان با شرکت حفاری و شرکت پالایشگاهی ترکیب کرد.
فرآیندهای ادغام جمعی
ادغام جمعی بخشی از فرآیند یکپارچهسازی هستند که با بلوغ بخشهای جدید بازار اتفاق میافتند. شرکتهای ترکیبی میتوانند محصولات یا خدمات بیشتری نسبت به یک بازیگر کوچکتر و مستقل ارائه دهند. شرکتهای ترکیبی همچنین، میتوانند پوشش جغرافیایی خود را گسترش دهند و از صرفهجوییهای حاصل از مقیاس و مشهورتر شدن بهره ببرند. شرکتهای بزرگتر معمولاً نسبت به شرکتهای کوچکتر مضرب سود بالاتری دارند. بنابراین یک شرکت سهامی خصوصی که کسبوکارهای کوچکتر را خریده و ادغام کرده است میتواند شرکت جدید را با سود بفروشد یا در قالب عرضه اولیه عمومی (IPO) عرضه کند.
صاحبان شرکتهای منفرد طی ادغامی جمعی در ازای سهام خود پول نقد و سهام دریافت میکنند. سپس شرکتها به یک شرکت هلدینگ منتقل میشوند. به غیر از کاهش هزینههای حاشیهای، شرکتهایی که در یک ادغام جمعی ترکیب میشوند، میتوانند شناخت بهتری نسبت به نام خود ایجاد کنند، در معرض دید بیشتری قرار بگیرند و به بازارهای جدید یا جمعیتشناسی جدید یا ضعیف دسترسی پیدا کنند. چنین نهادهای ادغامشده همچنین، میتوانند از دسترسی بهتر به تخصص در صنعت خود بهرهمند شوند.
ادغامهای جمعی: کلیدهای موفقیت
انجام ادغامهای جمعی دشوار است. ترکیب چندین کسبوکار با فرهنگها، زیرساختها و پایگاههای مشتریان متفاوت کاری پیچیده است و اگر بهدرستی انجام نشود، واحد پس از ادغام ممکن است به کارایی، مقیاس یا سودآوری مطلوبی نرسد. بهطورکلی، ادغامهای موفق این ویژگیهای مشترک دارند:
- آنها صنایع بزرگ اما بسیار پراکنده و فاقد بازیگر مسلط را هدف قرار میدهند.
- تلفیقکنندگان یک فرآیند اثباتشده دارند که برای آنها ارزش ایجاد میکند.
- تلفیقکنندگان یک بازی برنامه ریزی شده برای شناسایی اهداف، ارزیابی آنها و سپس ادغام آنها دارند.
سناریوهای ادغام جمعی
واقعیت بیشتر بازارها این است که شرکتهای بزرگ تمایل به تسلط دارند. وسعت ارائه محصول، صرفهجویی در مقیاس و آگاهی از برند آنها برابر با موقعیت غالب است. وقتی بازاری فاقد بازیگران بزرگ باشد، گفته میشود که بازاری «تجزیهشده» است. چنین پراکندگی فرصتی را برای سرمایهگذاران فراهم میکند تا کسبوکارهای کوچکتر موجود را از طریق یک ادغام جمعآوری کنند. در چنین جمعبندی، عوامل مازاد در ترکیب شرکتهای متعدد حذف میشوند، بهرهوری افزایش مییابد و به دلیل کارایی بیشتر میتوان سود بیشتری ایجاد کرد.
ممکن است بازار تحت سلطه شرکت واحدی باشد که آنقدر بزرگ است که رقبای کوچکترش نمیتوانند بهتنهایی با آن رقابت کنند. در چنین حالتی میتوان از ادغام جمعی برای ترکیب چندین رقیب کوچکتر و تشکیل شرکتی بزرگتر استفاده کرد تا در شرایط مساوی با هم رقابت کنند.
یک نمونه بارز ادغام جمعی، ادغام شرکت ویست منجمنت[1] در سال 1968 است که از ترکیب بیش از 100 حملکننده زباله محلی کوچکتر تشکیل شد. این شرکت در سال 1971 عرضه عمومی شد و تا سال 1982 به بزرگترین حملکننده زباله در ایالاتمتحده تبدیل شد.
[1] Waste Management, Inc
برای مطالعه سایر مقالات دربارهی ادغام و تملیک به صفحه همه چیز دربارهی ادغام و تملیک مراجعه نمایید.