6 دلیل برای فروش شرکت ها

29 دی 1400

دقیقه

یکی از مهمترین اتفاقات مثبت در طول عمر یک شرکت خروج سهامداران یا مؤسسان (فروش شرکت) آن است. اما سهامداران چرا شرکت خود را می فروشند؟ دلایل متعددی برای فروش یک شرکت وجود دارد اما شاید مهمترین دلیل بتواند شناسایی سود یا کسب درآمد از ماه عسل تلاششان برای اهداف دیگری باشد که با توجه به سلیقه سهامداران می تواند بسیار متفاوت باشد.

آخرین به‌روزرسانی: 24 آبان 1401

چرا باید شرکت خود را بفروشیم؟

یکی از مهمترین اتفاقات مثبت در طول عمر یک شرکت خروج سهامداران یا مؤسسان (فروش شرکت) آن است. اما سهامداران چرا شرکت خود را می فروشند؟ دلایل متعددی برای فروش یک شرکت وجود دارد اما شاید مهمترین دلیل بتواند شناسایی سود یا کسب درآمد از ماه عسل تلاششان برای اهداف دیگری باشد که با توجه به سلیقه سهامداران می تواند بسیار متفاوت باشد.

دلیل فروش

رویکرد یک فرد کارآفرین با مالک شرکت مادر (هلدینگ) بسیار متفاوت است. شاید هدف شرکت هلدینگ از فروش یکی از شرکت هایش، بهبود سبد سرمایه گذاری و مدیریت ریسک خود باشد ولی یک کارآفرین با فروش شرکت خود به دنبال منبعی برای بازنشستگی باشد. در این نوشتار سعی بر آن است که مهم ترین دلایل فروش شرکت ها از زاویه دید شرکت های هلدینگ و کارآفرینان را مورد بحث قرار دهیم و از پرداختن به  سایر علائق و نیازهای اشخاص حقیقی و حقوقی به دلیل طولانی شدن مطلب خودداری کنیم. فقط دقت کنیم که لزوماً شرکت های مشکل دار یا کم بازده مشمول واگذاری نیستند بلکه خیلی اوقات اهداف مثبتی موجب واگذاری می شود.

بازدهی-شرکت-ها

 

چرا شرکت های هلدینگ، شرکت های زیرمجموعه خود را واگذار می کنند؟

  • زمانی که سرمایه گذاری در شرکت فرعی، سودی کمتر از انتظار شرکت هلدینگ دارد وقت آن است شرکت فرعی به کسی که بازده مورد انتظار کمتری دارد یا برنامه بهتری برای شرکت دارد واگذار گردد تا ارزش سهام هلدینگ (بالاسری) کاهش نیابد.

 

  • در هلدینگ های تخصصی زمانی که یک شرکت با حوزه فعالیت هلدینگ سازگار نیست واگذار می شود. حذف هزینه های مدیریت شرکت فرعی غیرمرتبط می تواند منجر به کاهش زمان برای مدیریت زنجیره و افزایش بازدهی هلدینگ گردد. در حقیقت، هلدینگ برای مدیریت سایر شرکت های مرتبطش زمان بیشتری دارد تا از محل زنجیره ای مشخص، بیشترین ارزش افزوده را به دست آورد.

 

  • هر شرکت هلدینگ یک ظرفیت در خصوص تامین مالیاز حقوق مالکانه و بدهی را دارد. نسبت بهینه در ساختار بانکی کشور ما حداقل 25% حقوق مالکانه و 75% بدهی می باشد. اگر ساختار سرمایه در شرکت هلدینگ که طرح هایی در دست اقدام دارد قابلیت تامین منابع از هیچ یک از بخش های سمت چپ ترازنامه را نداشته باشد، می بایست هلدینگ نسبت به کوچک سازی پرتفوی و فروش شرکت هایی که قابلیت تامین منابع برای سرمایه گذاری و راه اندازی آنها را ندارد اقدام نماید.

 

چرا کارآفرینان شرکت خود را می فروشند؟

کارآفرینان اصولا با توجه به زحمت و تلاشی که برای راه اندازی کسب و کار خود داشته اند در بیشتر مواقع نسبت به واگذاری شرکت خود مقاومت می کنند و این مقاومت متاسفانه می تواند به نتایج غیرقابل جبران برای آنها منجر شود. اما چه زمانی یک کارآفرین باید نسبت به فروش شرکت خود اقدام کند:
 
  • زمانی که شرکت در مرحله رشد است و برای توسعه نیازمند منابع بسیار زیاد برای به دست آوردن سهم بازار است و کارآفرینان امکان تامین این منابع را ندارند بهتر است با فروش شرکت به یک شرکت مشابه خود در صنعت یا شرکت های سرمایه گذاری با ورود نقدینگی از محل منابع سهامداران جدید از مرگ شرکت خود (انحلال شرکت) جلوگیری کنند.

 

  • زمانی که کارآفرینان توان رقابت در بازار را ندارند و توسط رقبا در مراحل رشد امکان نابودی آنها وجود دارد بهتر است با خروج از شرکت و واگذاری آن به یکی از رقبای قدرتمند بازار نسبت به کسب سود از محل تلاش های خود اهتمام ورزند. همیشه امکان خروج سودده از کسب و کار وجود ندارد. بسیاری از استارپ آپ ها توسط رقبا بلعیده شدند چرا که رقبا به دنبال حفظ سهم بازار خود بودند. تجربه تملیک بدوفود توسط زودفود (Snappfood) یکی از نمونه های جالب در کشور است.

 

  • زمانی رقابت آنچنان در بازار سخت است که برای به دست آوردن سهم بیشتر در بازار مجبور باشیم برای مقابله با رقبای سرسخت و قوی نسبت به ادغام با بعضی از رقبا برای به دست آوردن سهم بیشتر از بازار اقدام کنیم. ادغام شرکت عملا یک نوع فروش است که هویت دو یا چند شرکت منحل و شرکت جدید با هویت و ترکیب سهامداری جدید شکل می گیرد.مهمترین هدف آن افزایش سهم بازار و کاهش هزینه ها برای مقابله به سایر رقبا است. به عنوان نمونه ادغام شرکت های مطرح HP و Compaq یکی از نمونه های جالب از این روش است.
 

 

تملیک بدوفود توسط اسنپ فود

 

هر چند امکان استفاده از سایر روش ها و ترکیب آنها با هم برای شرکت های هلدینگ و کارآفرینان امکان پذیر است اما مهمترین بخش در فروش یک شرکت Due Diligence یا شرکت آزمایی است که بهای شرکت و ارزیابی واقعی شرایط در آن مشخص گردد. لازم هست فروشندگان بتوانند شرکت خود را که حاصل سال ها تلاش و کوشش آنها می باشد به ارزش واقعی بفروشند.

نکته بسیار مهم در ارزشگذاری شرکت جریان های نقدی آتی است نه دارایی های آن.
شیوه قیمت گذاری بر مبنای خالص ارزش دارایی های یک شرکت همیشه نمی تواند مبنای خوبی برای ارزشگذاری فروش شرکت باشد علی الخصوص در شرکت های مبتنی بر فناوری اطلاعات که از محل پلتفرم ها کسب درآمد می کنند. فراموش نکنیم ما قیمت همه چیز را می دانیم اما ارزش آن را نمی دانیم. با استفاده از متخصصان بانکداری سرمایه گذاری گروه مالی زاویه شرکت خود را به ارزش واقعی بفروشید.
 
برای خرید و فروش شرکت ها در کشور عمدتاً از روش سنتی ارزشگذاری املاک، ماشین الات و مجوزها استفاده می شود اما در دنیا این روش سالهاست که منسوخ شده است و فرصت های رشد، توسعه و سودآوری کسب و کار دیده نمی شود. ما در زاویه با ارزشگذاری برمبنای پتانسیل های درآمدزایی شرکت ها قیمت واقعی آنها را به شما می گوییم. ما در زاویه با افتخار در فرآیند خرید و فروش تمامی یا بخشی از شرکت یا کارخانه شما در کنار شما هستیم. هر کارآفرین در طول عمر خود تنها یک بار فرصت فروش به بالاترین ارزش ممکن را داراست , شما این فرصت را با ما از دست نخواهید داد.
 
برای دانلود اینفوگرافیک “چرا باید شرکت خودرا بفروشیم؟” به پایین صفحه مراجعه کنید.
خرید و فروش شرکت
آپدیت آخر: بهمن 1400
اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

همه چیز درباره ادغام و تملیک

loader

لطفا شکبیا باشید...