شناخت سناریوهای خرید اهرمی

17 اسفند 1401

دقیقه

خرید اهرمی اصطلاحی عمومی برای استفاده از اهرم در خرید یک شرکت است. خریدار می تواند مدیریت یا کارمندان فعلی یا شرکتی سهامی خاصی باشد. بررسی سناریوهایی که LBOها را به درک اثرات احتمالیشان سوق می دهد مهم است.

خریدهای اهرمی (LBO) با تصویری مطلوبی تبلیغ نمی‌شوند تا داستان های جذابی برای مطبوعات فراهم کنند. با این حال، همه استفاده کنندگان LBO ها شکارچی نیستند. خریدهای اهرمی بسته به اینکه در کدام طرف معامله باشید، تاثیراتی مثبت و منفی روی شما می‌گذارند.

شناخت سناریوهای خرید اهرمی

خرید اهرمی اصطلاحی عمومی برای استفاده از اهرم در خرید یک شرکت است. خریدار می تواند مدیریت یا کارمندان فعلی یا شرکتی سهامی خاصی باشد. بررسی سناریوهایی که LBOها را به درک اثرات احتمالیشان سوق می‌دهد مهم است.

در ادامه چهار طرح زیر را بررسی می‌کنیم:

  • طرح بازآرایی شرکت
  • تفکیک شرکت
  • طرح پرتفوی
  • طرح نجات‌دهنده

نکات کلیدی

  • خرید اهرمی به معنای خرید شرکتی دیگر با استفاده از اهرم است.
  • چهار سناریوی خرید اهرمی اصلی وجود دارد: طرح بازآرایی[1] شرکت، تفکیک شرکتی، طرح پرتفوی و طرح نجات‌دهنده[2].
  • طرح بازآرایی شرکت به معنای خرید شرکتی دولتی از طریق وام های اهرمی، خصوصی کردن، بازآرایی شرکت و سپس فروش سهام آن از طریق عرضه اولیه عمومی (IPO) است.
  • طرح تفکیک شرکت به معنای خرید یک شرکت و سپس فروش واحدهای مختلفش با هدف انحلال کامل شرکت خریداری شده است.
  • طرح پرتفوی رقیبی برای طرح تملیک به نظر میرسد و هدفش بهتر شدن عملکرد شرکت ترکیبی با تکیه بر هم افزایی های دو شرکت ترکیب شده است.
  • طرح نجات دهنده شامل خرید شرکتی ورشکسته توسط مدیریت و کارکنانش است.

طرح بازآرایی شرکت

در طرح بازآرایی شرکت، شرکتی سهامی خاص معمولاً با استفاده از وام‌های اهرمی خارجی کلیه سهام معوق شرکت دولتی فعلی را می‌خرد و آن را به شرکتی خصوصی تبدیل می‌کند. هدف شرکت خریدار بازآرایی شرکت و بازگرداندنش به بازار طی یک عرضه اولیه عمومی (IPO) است.

شرکت خریدار معمولاً چندین سال شرکت خریداری شده را اداره می‌کند تا کم کم از چشمان هوشیار سهامداران دور شود و همزمان بتواند شرایط را برای بازآرایی شرکت خریداری شده پشت درهای بسته فراهم کند. سپس، شرکت بازآرایی شده طی یک IPO با کمی سر و صدا وارد بازار می‌شود. شرکت های خصوصی برای تنوع بخشیدن به ریسک در صنایع مختلف، شرکت های زیادی را به طور همزمان در مقیاس بزرگتر خریداری می‌کنند.

مهم: شرکت‌های خصوصی برای خریدی اهرمی تا 70 الی 80 درصد قیمت شرکت هدف وام می‌گیرند و مابقی را از طریق سهام خود تأمین می‌کنند.

کسانی که از چنین معامله‌ای سود می‌برند عبارت اند از: سهامداران اصلی (اگر قیمت پیشنهادی بیشتر از قیمت بازار باشد)، کارمندان شرکت (اگر این معامله مانع از ورشکستگی شرکت شود)، و شرکت سهام خصوصی که از روز شروع فرآیند خرید کارمزدی دریافت می‌کند و بخشی از سهام را تا زمان ورود مجدد شرکت به بازار در قالب عرضه اولیه نگه می‌دارد. در حالت بدبینانه که تغییرات عمده ای در وضعیت شرکت ایجاد نمی‌شود، این معامله می‌تواند یک بازی با جمع صفر باشد و وضعیت سهامداران جدید مشابه وضعیت سهامداران قبلی خواهد بود.

تفکیک شرکت

تفکیک شرکت از نظر بسیاری از افراد رفتاری غارتگرانه است و نام‌های مختلف دیگری نظیر «ببر و بسوزان»[3] و «برش و فرار[4]» دارد. فرض اساسی این طرح این است که اجزای شرکت به صورت مجزا نسبت به حالت یکپارچه شرکت ارزش بیشتری دارند.

استفاده از این سناریو در شرکت‌هایی تولیدی که طی سال‌ها کسب‌وکارهای مختلفی در صنایع نسبتاً نامرتبط داشته اند نسبتاً رایج است. خریدار طرفی خارجی محسوب می‌شود و ممکن است از تاکتیک های تهاجمی استفاده کند. خریدار در این سناریو پس از خرید شرکت هدف اغلب آن را منحل می‌کند و بخش های مختلف آن را به بالاترین پیشنهادهای خرید می‌فروشد. در اینگونه معاملات معمولاً شاهد اخراج گسترده کارکنان تحت عنوان فرآیند بازسازی هستیم.

ممکن است شرکت سهامی تنها طرف منتفع از چنین معامله ای به نظر برسد. با این حال، بخش های فروخته شده شرکت به خودی خود پتانسیل رشد دارند و ممکن است قبلاً توسط زنجیره‌های ساختار شرکت متوقف شده باشند.

طرح پرتفوی

طرح پورتفولیو می‌تواند به طور بالقوه برای همه شرکت کنندگان از جمله خریدار، مدیریت و کارکنان سودمند باشد. نام دیگر این روش ساخت اهرمی است که در عین حال ماهیتی تدافعی و تهاجمی دارد.

شرکت ها در بازارهای رقابتی ممکن است از اهرم برای تصاحب رقبایشان (یا سایر شرکت‌های که تصاحبشان منجر به هم‌افزایی شود) استفاده کنند. این طرح مخاطراتی دارد: شرکت باید مطمئن باشد که بازده سرمایه گذاری بیشتر از هزینه تملیک است تا دچار بازدهی معکوس نشود. در صورت موفقیت این طرح، احتمالا قیمت سهام سهامداران رشد خوبی خواهد داشت، می‌توان مدیریت فعلی را حفظ کرد یا ممکن است شرکت در شکل جدید و بزرگتری پیشرفت کند.

طرح نجات دهنده

طرح ناجی اغلب نیت مثبتی را دنیال می‌کند، ولی اغلب بسیار دیرهنگام مطرح می‌شود. در این سناریو، مدیریت و کارمندان شرکت معمولاً برای نجات شرکت از ورشکستگی وام می‌گیرند. اصطلاح «تحت مالکیت کارمند»[5] اغلب پس از چنین معاملات به ذهن خطور می‌کند.

هرچند مفهوم این طرح ستودنی است، اما اگر تیم مدیریتی و تاکتیک های آنها تغییری نکند، احتمال موفقیت کم است. مشکل احتمالی دیگر ناتوانی شرکت در بازپرداخت سریع پول قرض گرفته شده برای جبران هزینه های بالای استقراض و بازگشت سرمایه است. از سوی دیگر، اگر شرایط شرکت پس از خرید مساعدتر شود همه طرف ها بهره مند می‌شوند. 

نکته پایانی

هرچند برخی اشکال LBO منجر به اخراج گسترده کارکنان و فروش دارایی شرکت ها می‌شود، ولی برخی انواع LBOها می‌توانند همچون طرحی بلند مدت برای نجات شرکت هدف از طریق خریدهای اهرمی باشند. LBOها صرف نظر از نام یا تعریف تا وقتی که شرکت ها، خریداران بالقوه و پولی برای وام دادن وجود داشته باشد همواره به عنوان بخشی از اقتصاد باقی خواهند ماند.

 

[1]Repackaging

[2]Savior

[3] Slash and burn

[4] Cut and run

[5] Employee-owned

 

برای مطالعه سایر مقالات درباره‌ی ادغام و تملیک به صفحه همه چیز درباره‎‌ی ادغام و تملیک مراجعه نمایید.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

لطفا شکبیا باشید...