تأثیر ادغام یا تملیک بر شرکت ها
22 خرداد 1401
دقیقه
تأثیر ادغام یا تملیک را نمیتوان بر چشمانداز رشد و چشمانداز بلندمدت شرکت منکر شد. در حالی که یک تملیک میتواند شرکت خریداریکننده را به معنای واقعی کلمه یک شبه متحول کند، درجه قابل توجهی از ریسک هم وجود دارد.
آخرین بهروزرسانی: 21 اسفند 1401
ادغام یا تملیک می تواند تأثیر عمیقی بر چشم انداز رشد و چشم انداز بلند مدت شرکت داشته باشد. در حالی که یک تملیک میتواند شرکت خریداری کننده را به معنای واقعی کلمه یک شبه متحول کند، درجه قابل توجهی از ریسک هم وجود دارد. در بخشهای زیر، به این موضوع میپردازیم که چرا شرکتها معاملات M&A را انجام میدهند، دلایل شکست آنها و چند نمونه از معاملات M&A معروف را ارائه میکنیم.
نکات کلیدی
شرکتها به دلایل مختلفی ازجمله به امید افزایش رشد کسبوکار خود یا جلوگیری از رقابت، اقدام به تملیک یا ادغام با شرکت دیگری میکنند.
اما ریسک هایی وجود دارد، مواردی که میتواند منجر به یک معامله M&A شکست خورده شود. مانند پرداخت بهای بیش از حد یا ناتوانی در ادغام صحیح دو شرکت.
M&A میتواند از طرق مختلف، از جمله ساختار سرمایه، قیمت سهام و چشم انداز رشد بر یک شرکت تأثیر بگذارد .
برخی از معاملات M&A مانند Gilead Sciences-Pharmasset در سال 2011 موفقیتهای کلیدی بوده، در حالی که برخی دیگر به عنوان مثال AOL-Time Warner در سال 2000 شکستهای بدنام هستند.
تأثیر ادغام یا تملیک بر شرکت چگونه است؟
رشد
بسیاری از شرکت ها از M&A برای افزایش اندازه و جهش در مقابل رقبای خود استفاده میکنند. در مقابل، سال ها یا دهه ها طول میکشد تا اندازه یک شرکت از طریق رشد ارگانیک دو برابر شود.
رقابت
این انگیزه قدرتمند، دلیل اصلی آن است که فعالیت M&A در چرخه های متمایز رخ میدهد. تمایل به تملیک یک شرکت با سبد دارایی های جذاب قبل از اینکه رقیب این کار را انجام دهد، به طور کلی منجر به یک جنون M&A در بازارهای رقابتی داغ میشود. برخی از نمونههای دیوانهوار M&A در بخشهای خاص شامل، داتکام ها و شرکتهای مخابراتی در اواخر دهه 1990، تولیدکنندگان کالا و انرژی در سالهای 2006-2007، و شرکتهای بیوتکنولوژی در سالهای 2012-2014 میشوند.
ادغام چرا و چگونه صورت می پذیرد؟
هم افزایی
به علاوه، شرکت ها ادغام میشوند تا از هم افزایی و صرفه به مقیاس استفاده کنند. هم افزایی زمانی رخ میدهد که دو شرکت با مشاغل مشابه ترکیب شوند، زیرا میتوانند منابع تکراری مانند شعبه و دفاتر منطقهای، تاسیسات تولیدی، پروژه های تحقیقاتی و غیره را ادغام کنند (یا حذف کنند) همچنین، سود هر سهم را افزایش داده و معامله M&A به یک معامله “افزایشی” تبدیل کنند.
سلطه
شرکت ها همچنین،برای تسلط بر بخش خود در بازار، در M&A مشارکت میکنند. با این حال، ترکیبی از دو غول بزرگ منجر به یک انحصار بالقوه میشود و چنین معاملهای باید تحت نظارت شدید ناظران ضد رقابت و مقامات نظارتی قرار گیرد.
اهداف مالیاتی
گرچه مالیات ممکن است یک انگیزه ضمنی باشد تا یک انگیزه آشکار، شرکت ها از M&A به دلایل منافع مالیات شرکتی استفاده میکنند. این تکنیک، وارونگی شرکتی نامیده میشود. مثلاً: یک شرکت آمریکایی رقیب خارجی کوچکتر را خریداری میکند و واحد مالیاتی کسب و کار ادغام شده با مالیات کمتر، در خارج از کشور را به حوزه خود منتقل میکند تا به طور قابل توجهی صورت حساب مالیاتی خود را کاهش دهد.
چرا M&A با شکست مواجه میشود؟
ریسک یکپارچه سازی
در بسیاری از موارد، ادغام عملیات دو شرکت در عمل بسیار دشوارتر از آن چیزی است که در تئوری به نظر میرسید. این ممکن است منجر به این شود که شرکت ترکیبی نتواند به اهداف مورد نظر از نظر صرفه جویی در هزینه ناشی از هم افزایی و صرفه جویی در مقیاس دست یابد. بنابراین، یک تراکنش بالقوه افزایشی میتواند به خوبی کاهش یابد.
اضافه پرداخت
اگر شرکت A در مورد چشم انداز شرکت B به طور غیرمنطقی خوش بین باشد و بخواهد از پیشنهاد احتمالی تملیک B از طرف یک رقیب جلوگیری کند، ممکن است اضافه پرداخت بسیار قابل توجهی برای شرکت B ارائه دهد. اما هنگامیکه شرکت A شرکت B را تملیک کرد، ممکن است سودآورترین سناریویی را که پیش بینی کرده بود، محقق نشود.
به عنوان مثال، یک داروی کلیدی که توسط B تولید میشود ممکن است عوارض جانبی غیرمنتظره شدیدی داشته باشد و پتانسیل بازار آن را به طور قابل توجهی کاهش دهد. ممکن است مدیریت شرکت A (و سهامداران) از این واقعیت که شرکت A برای شرکت B بسیار بیشتر از ارزش آن پرداخت کرده است، مکدر شوند. چنین اضافه پرداختی میتواند ضربه بزرگی بر عملکرد مالی آینده باشد.
برخورد فرهنگی
معاملات M&A گاهی اوقات با شکست مواجه میشوند زیرا فرهنگ شرکتی شرکای بالقوه بسیار متفاوت است. فکر کنید که یک غول قدیمیفناوری، استارت آپ داغی را در رسانه های اجتماعی تملیک کرده است. حدس بزنید تفاوت این دو چه وضعیتی را ایجاد خواهد کرد.
جلوه های M&A
ساختار سرمایه
بدیهی است که فعالیت M&A پیامدهای بلندمدتی برای شرکت خریدار یا نهاد غالب در یک ادغام نسبت به شرکت هدف در یک ادغام دارد.
برای شرکت هدف، معامله M&A به سهامدارانش این فرصت را میدهد تا با یک اضافه پرداخت قابل توجه تامین نقدینگی کنند، به خصوص اگر معامله یک معامله تماماً نقدی باشد. اگر خریدار تا حدی به صورت نقدی و بخشی از سهام خود را پرداخت کند، سهامداران شرکت مورد نظر در شرکت خریدار سهم خواهند داشت و در نتیجه در موفقیت بلندمدت آن منافعی دارند.
برای خریدار، تأثیر معامله M&A بستگی به اندازه معامله نسبت به اندازه شرکت دارد. هر چه هدف بالقوه بزرگتر باشد، ریسک برای خریدار بیشتر است. یک شرکت ممکن است بتواند در برابر شکست یک تملیک کوچک مقاومت کند، اما شکست یک تملیک بزرگ ممکن است موفقیت بلندمدت آن را به شدت به خطر بیندازد.
پس از انعقاد معامله M&A، بسته به نحوه طراحی معامله M&A، ساختار سرمایه خریدار تغییر خواهد کرد. معامله تماماً نقدی به طور قابل ملاحظه ای دارایی های نقدی خریدار را کاهش میدهد. اما از آنجایی که بسیاری از شرکتها به ندرت دارای ذخیره نقدی برای پرداخت کامل تملیک شرکت هدف هستند، معاملات تمام نقدی اغلب از طریق بدهی تامین میشود. در حالی که این امر بدهی شرکت را افزایش میدهد، بار بدهی بالاتر ممکن است با جریان های نقدی اضافی ارائه شده توسط شرکت هدف توجیه شود.
به علاوه، بسیاری از معاملات M&A از طریق سهام خریدار، تأمین مالی میشود. برای اینکه خریدار از سهام خود به عنوان ارز برای تملیک استفاده کند، اولاً، سهام آن اغلب باید دارای قیمت بالاتر باشد، در غیر این صورت تملیک بیهوده است. همچنین، مدیریت شرکت هدف باید متقاعد شود که پذیرش سهام خریدار به جای پول نقد ایده خوبی است. مثلاً، در صورتی که خریدار یکی از شرکت های Fortune 500 باشد، حمایت شرکت مورد نظر برای چنین معامله M&A بسیار بیشتر از ABC Widget Co است.
در بخش دوم این مقاله به بررسی یکی دیگر از جلوه های ادغام و تملیک که واکنش بازار است میپردازیم، همچنین، نمونه هایی از ادغام و تملیک را مورد نقد قرار میدهیم. برای مطالعه بیشتر روی این لینک کلیک کنید